Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Εβδομάδα των Παθών

"Xριστός Ανέστη εκ νεκρών,
θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν
χαρισάμενος..."

Πάνω απ΄όλα για εμάς, κατ’ εξοχήν κομμάτι του βίου μας και της μέχρι τώρα ζωής μας, αποτελεί εκτός από την Εθνική μας φυσιογνωμία που είναι πέρα για πέρα Ελληνική και η θρησκευτική μας ταυτότητα. Κομμάτι μας, δηλαδή, εκτός από την Εθνική υπερηφάνεια που προέρχεται από την τιμή του να λεγόμαστε Έλληνες, αποτελεί και η Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη.

Έτσι λοιπόν, θεωρήσαμε αναγκαίο στο ενημερωτικό μας υλικό – ανάμεσα στα τόσα και τόσα ονόματα ηρώων που έπεσαν τιμώμενοι το χρέος προς την πατρίδα και την πίστη στον σταυρό - να συμπεριληφθεί και ένα μικρό κομμάτι όσο αφορά τη θρησκεία μας, ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Για αυτό κι επιλέξαμε το πλέον σημαντικότερο και αξιοθαύμαστο γεγονός της πίστης αυτής. Ένα μικρό κείμενο, ξεκινώντας από τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού Χριστού στην γη της Ιερουσαλήμ, αποτελούμενο από τα Πάθη και την Σταύρωση Του Θεανθρώπου έως την Ανάσταση και την Ανάληψή Του στους ουρανούς.

Συγκίνηση και δέος κατέχει τις καρδιές μας, αναλογιζόμενοι το δράμα που διεξήχθη πριν από δυο και πλέον χιλιάδες χρόνια στον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό, ταυτόχρονα και με το άκουσμα του δίστιχου στις εκκλησίες μας “σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδαση την γην κρεμάσας," μα παρόλα αυτά μας διαπερνά κι ένα αίσθημα υποχρέωσης και καθήκοντος να γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε, χρησιμοποιώντας στοιχεία βασικά κι αδιάψευστα, στον τόπο εκεί του μαρτυρίου. Ενός μαρτυρίου που ο ίδιος ο Χριστός, πέρασε λόγω της μεγάλης αγάπης του προς εμάς, λόγω της θέλησής του να σώσει τον φθαρτό άνθρωπο από τις αμαρτίες, από την παρακοή και τον ξεπεσμό που είχε φθάσει, αντικρύζοντας την άκρα ταπείνωση, τον χλευασμό, με κορυφαίο γεγονός την πορεία Του προς τον Γολγοθά και την Σταύρωσή Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου